Un nou membru în familie – Cum să integrezi o pisică în noua casă

 

Decizia de a avea un animal de companie vine la pachet cu multiple responsabilități. Este important să te gândești atât la starea de bine a noului tău prieten, cât și impactul pe care această decizie îl are asupra celorlalți membri.

După ce ai stabilit deja acest aspect, ar trebui să ții seama de următoarele:

  1. spațiul de siguranță – pisicile au nevoie de un loc unde să se retragă atunci când vor să se odihnească sau să se refugieze. Poți pregăti o cutie, o căsuță, un culcuș ferit sau un dulap, în care animalul tău se poate retrage nestingherit.
  2. perioada de acomodare – oferă-i pisicii răgaz pentru a te cunoaște. Înarmează-te cu răbdare și fă pași mici. Poți pune o haină care îți aparține în culcușul pisicii astfel încât aceasta să se obișnuiască treptat cu mirosul tău.
  3. mâncarea, apa și litiera trebuie să fie în permanență la dispoziție. Pune mâncarea și apa într-un colț al camerei, iar litiera în colțul opus al camerei. Pisicilor nu le place să se hrănească în apropierea locului în care își fac nevoile. Este posibil ca schimbarea de decor să aibă efect negativ asupra digestiei; pisica poate suferi de diaree cauzată de stres sau poate să nu mănânce în primele 48 de ore. Poți încerca, în acest caz, somon sau recompense cu miros apetisant. Dacă noul tău prieten nu mănâncă după 48 de ore, este necesară o vizită la medicul veterinar.
  4. locurile pentru ascuțit gheare – ascuțitul ghearelor este un obicei natural al pisicilor. Asigură-te că îi pui la dispoziție un suport, un covoraș sau un ansamblu pentru acest lucru. În caz contrar, o poți găsi ascuțindu-și ghearele pe canapele, fotolii, covoare
  5. jucăriile – pisicile sunt animale extrem de jucăușe; lipsa poftei de joacă, uneori, poate indica o problemă. De aceea, asigură-te că îi pui la dispoziție animăluțe, gheme de ață sau orice alt obiect cu care se poate distra, pentru a facilita acomodarea în noul cămin.
  6. timpul petrecut cu pisica este foarte important. În cazul în care animalul este timid, viziteaz-o frecvent, pe perioade scurte, pentru a-i da timp să se obișnuiască. Poți încerca apropierea oferindu-i hrană sau recompense. Nu forța animăluțul atunci când nu se simte în largul său. Fă pași mici și ai răbdare.

Alte lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când ai o pisică nouă în casă:

  • totul este nou pentru pisica ta: casa, membrii familiei, hrana etc. Oferă-i câteva zile pentru a se acomoda (pisicile fac acest lucru prin miros). Nu o urmări atunci când vrea să se retragă și nu o forța să se joace, va face asta când se va simți confortabil.
  • zgomotele pot speria pisica; aceasta se va ascunde, va sâsâi, te va zgâria sau te va mușca. Nu o brusca, oferă-i spațiu. Nu te juca prea dur cu ea, nu o trage de coadă și nu face mișcări bruște pentru a nu o speria.
  • atât interiorul, cât și exteriorul casei sunt locuri necunoscute. Nu lăsa pisica afară în primă instanță. Se poate rătăci foarte ușor.