Pielea unui câine, alături de blană, joacă un rol de bază în starea generală de sănătate a acestuia. O piele sănătoasă protejează corpul de infecții și are un rol important în controlul temperaturii, în timp ce blana acționează ca barieră de protecție pentru piele, protejând-o de posibile arsuri solare și alți factori iritanți.  O blană strălucitoare, care îmbie la mângâiat, este principalul aspect vizibil care vorbeste despre starea bună de sănătate a prietenilor noștri necuvântători.

Totuși, se întâmplă des ca alimentația necorespunzătoare, săracă în nutrienți și acizi grași esențiali să își pună amprenta asupra animalelor noastre de companie, acestea dezvoltând anumite leziuni la nivelul pielii și probleme cu blana. O problemă foarte des întâlnită la câini este scărpinatul excesiv. Dacă și câinele tău suferă de mâncărimi puternice, indicat ar fi să arunci o privire asupra alimentației acestuia, poate fi vorba de o dermatită de natură alimentară – cel mai des, o reacție alergică la excesul de proteine (dieta acestuia se compune majoritar din carne).

Scărpinatul excesiv duce la apariția unor leziuni pe piele, fapt care expune animalul la diverse infecții, punându-i în pericol sănătatea. Astfel, în caz de exces de proteine la câini, se impune scoaterea factorului iritant din alimentația acestora. Medicul veterinar este în măsură să recomande tipul de hrană potrivit potrivit animalului tău, existând pe piată o gamă vastă de hrană hipoalergenică ce conține toate grăsimile si nutrientii necesari atenuării senzației de mâncărime și refacerii pielii animalului.

O altă problemă legată de alimentația necorespunzătoare este și blana uscată și cu mătreață, care semnalează o dietă săracă în grăsimi. Și în acest caz, câinii pot dezvolta leziuni grave la nivelul pielii. Acizii grași omega 3 și Omega 6 sunt vitali pentru sănătatea pielii și blănii câinilor, iar în cazul în care există carențe în organism, medicul veterinar poate recomanda administrarea de suplimente cu acizi grași pentru câini, care sprijină înlocuirea uleiurilor naturale pe care le produce pielea acestora.

Însoțită de o toaletare adecvată, o dietă corespunzătoare îți va menține câinele fericit, sprijinindu-i organiscmul, fapt care se va vedea și la exterior.